Contact

Prima pagina - Nucifere.com Proiecte finalizate si in derulare
slide_01 slide_02 slide_03 slide_04 slide_05 slide_06

Cel putin pentru moment… adio fonduri europene pentru livezi de nuc cu soiuri straine…

Cel puțin pe moment…adio proiecte europene pentru înființări de livezi de nuc cu alte soiuri decât cele câteva ce mai sunt in Catalogul oficial național.

 

SCDP Vâlcea, prin doamna director Silvia Preda, și-a exprimat o opinie care a fost transformată în motiv de respingere a proiectelor de accesare a fondurilor europene prin măsura 4.1.a care au ca obiect înființarea unor livezi de nuc cu alte soiuri decât cele incluse in Catalogul Oficial Național al soiurilor. Domnia sa a făcut complet abstracție de existența Catalogului Comun european care permite oricărui cultivator să cultive un soi înregistrat in acest Catalog comun, indiferent de tara comunitară de proveniență a materialului săditor și indiferent de amplasamentul livezii. Dacă nu ar fi așa, acest Catalog comun ar avea doar un rol pur decorativ într-o bibliotecă și nu ar avea un caracter de instrument curent de lucru. Ori în spiritul și litera legii, acest Catalog Comun include in mod obligatoriu toate soiurile ce sunt deja inregistrate în registrele naționale ale soiurilor.

 

Practic, SCDP Vâlcea este într-un vădit conflict de interese: pe deoparte a emis această opinie ( că act legal nu prea îl văd a fi) prin care si-a înlăturat potențialii concurenți de pe piața reglementată din care se poate achiziționa material săditor certificat (eticheta albastră). Pe de ală parte, aceeași SCDP Vâlcea este furnizor de soiuri eligibile pentru proiectele din cadrul măsurii 4.1.a din PNDR 2014-2020. Da, pentru câ în Catalogul Oficial Național , în secțiunea dedicată nucului mai sunt autorizate pentru producere și comercializare 14 soiuri de nuc, din care 6 ( șase) au ca menținător de soi pe… SCDP Vâlcea.

 

Cât e de în regulă să fi factor de decizie prin care să înlături concurența, în timp ce ai un interes material imediat, direct și de neneglijat? Cel puțin din punctul meu de vedere, SCDP Vâlcea trebuia să se abțină de la a emite un document care încalcă art 16.1 și art. 17 din Directiva 2002/53/CE a Consiliului Europei din 13 iunie 2002 privind Catalogul Comun al Soiurilor de Plante Agricole . Asta e motiv de mari bătăi de cap de la Comisia Europeană.

Adresa celor de la SCDP Vâlcea către AFIR poate fi citită AICI.

 

Practic, orice  menținător de soi  și/sau pepinierist din interiorul UE ( cu excepția României), afectați direct de conținutul adresei de mai sus, ar putea da în judecată statul român pentru restricțiile impuse prin adresa de mai sus.  Cine va plăti pentru asta?

În încheiere o întrebare retorică: genul ăsta de opinie cu caracter de fundament pentru respingere a unor proiecte de accesare a fondurilor europene pentru înființarea unor livezi cu  soiuri de nuc  din alte țări este valabilă și în cazul restului de specii pomicole sau ne limităm pentru moment doar la nuc?

 

Drd. Ing. Iosif Karoly Kiss 14 martie 2016