Contact

Prima pagina - Nucifere.com Proiecte finalizate si in derulare
slide_01 slide_02 slide_03 slide_04 slide_05 slide_06

Cum alegi nucii pentru plantare dupa varsta lor?

Pentru ca am fost intrebat de catre foarte multe persoane si pe email si la telefon si pe forumurile unde activez, iata recomandarile mele pentru alegerea nucilor cu care  sa va infiintati propria livada de nuc.

Principala controversa din punct de vedere al  varstei pomilor este aceea intre achizitionarea puietilor de un an, a celor de doi ani sau a celor mai mari de doi ani de zile.

Absolut toata lumea isi doreste ca nucii plantati sa intre pe rod cat mai repede si din acest punct de vedere pare a fi rezonabila achizitionarea unor pomi cu varsta  mai mare. Spun pare pentru ca in realitate lucrurile stau putin altfel( cititi si articolul despre nucii care cresc intr-un an cat altii in 17).

Sa ma explic :

Un nuc altoit cu varsta de un an , indiferent de soiul din care provine, se adapteaza mult mai usor si mult mai rapid conditiilor de la locul final de plantare, pe cand un nuc cu varsta de doi ani sau de trei ani se va adapta mai greu. In cazul acestora din urma perioada de adaptare la conditiile pedoclimatice de la locul plantarii definitive poate dura intre un an si doi ani de zile.

Ce influenteaza in mod direct durata adaptarii nucilor la conditiile pedoclimatice de la locul de plantare definitiva?

Raportul dintre volumul radacinilor si dimensiunea trunchiului.

Cu cat trunchiul este mai mare  si radacinile sunt mai mici, cu atat mai greu le va fi radacinilor ca in cursul primului an de vegetatie sa poata sustine necesarul de apa si nutrienti pentru intreg sistemul foliar al nucului. In acest caz dezvoltarea unui nuc cu varsta de doi ani sau de trei ani va fi mai greoaie in primul an de la plantare, fata de cei cu varsta de un an de zile  la plantare.  De aceea in cazul plantarii pomilor cu varsta de doi ani sau mai mare este absolut obligatorie scurtarea severa a tulpinii, pana la 80-100 cm.

Un alt lucru de care trebuie tinut cont este marimea radacinilior. Unui pom de 2 sau 3 ani  i se reteaza o parte din radacini cu ocazia dislocarii din pepiniera, datorita volumului lor mare, pe cand in cazul pomilor de un an li se scoate radacina intacta din sol. La plantarea nucului se vor evita pe cat posibil taierile de radacina pentru simplul fapt ca sistemul radicular al nucului nu are perisori absorbanti la fel ca prunul ( de ex.), iar orice taiere de radacina are repercusiuni negative  asupra nutritiei pomului in cauza. Astfel se si explica de ce unii nuci “stagneaza” in primul an de la plantare ( uneori si n anul al doilea) iar altii nu.

Daca achizitionati un nuc cu inaltimea de peste 2 metri si care deja are  formata coroana, practic va trebui sa taiati puternic tot ce este peste 1 m deasupra solului si- implicit- coroana deja formata. Si cu aceasta ocazie veti pierde toata cresterea aferenta  ultimilor doi ani. In conditiile in care un nuc cu varsta de doi ani este de doua ori mai scump decat unul de un an, credeti ca se merita sa faceti un asemenea sacrificiu financiar si vegetal? Asta in conditiile in care din punct de vedere al dezvoltarii si evolutiei dupa un an de zile de la plantare nu exista absolut nicio diferenta  intre nucii achizitionati cu varsta de un an si cei achizitionati la varsta de doi ani.

In cazul puietilor cu varsta de un an  la plantare volumul radacinilor este perfect echilibrat in raport cu inaltimea  tulpinii, iar cresterile vor fi  armonioase . In acest caz este foarte important de stiut ca este absolut obligatoriu sa fie inalturati absolut toti lastarii laterali care pleaca din axul principal . Astfel acumularile de  materie organica vor fi directionate catre tulpina, iar dezvoltarea ulterioara a acesteia va fi extrem de puternica.

Un alt truc ce poate fi aplicat este acela ca  in momentul in care tulpina a ajuns la inaltimea de 90-100 cm sa fie scurtat varful, astfel incat tulpina  sa aiba o inaltime de 80 cm- inca din timpul primului sezon de vegetatie la locul definitiv, daca  acest lucru se intampla in jurul datei de 1 iulie. Prin inlaturarea varfului se inlatura si dominanta apicala, iar primii muguri de sub taietura transversala (prin care s-a indepartat apexul) vor intra in vegetatie. Pana la sfarsitul sezonului de vegetatie din acestia vor creste primele sarpante ale viitoarei coroane. In functie de nivelul precipitatiilor si de starea de aprovizionare a solului cu materie organica, daca la sfarsitul celei de a doua decade din luna august observati ca noile sarpante sunt inca in stadiu erbaceu, ciupiti varfurile acestor lastari astfel incat acestia sa creasca in diamentru. Practic se stopeaza cresterea lor in lungime, iar pana la intrarea in repaus vegetativ acesti lastari se vor ingrosa suficient iar lignina din tesuturile erbacee se transforma  in lemn adevarat. Acest proces se numeste maturarea  lemnului. De efectuarea corecta si la timp a acestor lucrari depinde daca nucul in cauza intra pregatit in iarna, astfel incat in primavara din mugurii dispusi pe aceste sarpante sa poata fi reluat procvesul de vegetatie.

Si nu uitati:

Dupa  ce ati terminat taierile la un pom dezinfectati uneltele taietoare cu alcool sanitar sau cu o solutie de apa cu inalbitor de rufe 10%.  Treceti sa faceti lucrarile de taiere la alt nuc numai dupa ce ati facut aceasta dezinfectie. Aceasta operatie  va scuteste de foarte multe probleme ce pot aparea datorita virusurilor si a unor boli si daunatori ce se pot transmite prin instrumentar nesteril.

 

Succes!

Iosif Karoly Kiss                                                                                                                                                  2 februarie 2012

 

PS. Daca aveti intrebari punctuale  al caror raspuns doriti sa se transforme intr-un articol pe www.nucifere.com , va rog sa le transmiteti prin email la adresa iosif.kiss@nucifere.com .