Contact

Prima pagina - Nucifere.com Proiecte finalizate si in derulare
slide_01 slide_02 slide_03 slide_04 slide_05 slide_06

Despre nucii care cresc intr-un an cat altii in 17….

Azi 18 martie 2013 , am primit o gramada de telefoane in legatura cu un mini-reportaj facut de ProTV cu niste domni de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi ( Sarca), care cica ar fi produs nu stiu ce soi care creste intr-un an cat altii in 17…. pfffffff!!!!!!!!!!!!

 

Hai sa lamurim o problema  care este absolut  “un mister” pentru necunoscatorii experti din Pro TV:

 

Din punct de vedere biologic un pom altoit ( indiferent de specia din care provine)  este in realitate o SIMBIOZA intre doi parteneri: portaltoiul si altoiul. Diferenta  din punct de vedere ontologic intre portaltoi si altoi este aceea ca in totalitatea cazurilor altoiul ( partea nobila din simbioza in cauza) este MATURA DIN PUNCT DE VEDERE BIOLOGIC. Adica pentru   horticultorii experti din  ProTv : nu trebuie sa treaca 17 ani ca un nuc altoit sa intre pe rod. De ce? Pentru ca…. altoii desi au 5-10 cm cm in primul an de la altoire,  au capacitate biologica de reproducere. Adica… pot sa produca fructe in anul 1 sau 2  de la altoire.?  Dovada? mai jos…

Ideea e foarte simpla: in primii 3-4 ani de la plantare niciun producator nu are interesul de a lasa vreo nuca pe  pomul atoit pt ca in acesti ani  interesul sau direct este reprezentat de formarea tulpinii si coroanei ( sarpantelor si subsarpantelor ) ce va/vor sustine  procesul de fructificatie ulterioara a simbiontilor ( tandemul portaltoi-altoi) din livada.

Mai mult decat atat , in primul an de la plantare atentia maxima va fi acordata inradacinarii corespunzatoare a nucilor. Daca ai un pom inradacinat bine si dezvoltarea lui ulterioara va fi corecta. Si pentru ca o radacina sa se dezvolte corespunzator este obligatorie efectuarea analizelor agrochimice, fertilizarea  corespunzatoare aferenta si AFANAREA IN PROFUNZIME A SOLULUI PRIN SCARIFICARE. Scarificarea are rolul de a permite aerului sa intre in zona radacinilor si de a creste capacitatea de inmagazinare a apei in sol.

Undeva intre 30-50 de cm in subsol se afla un strat tasat foarte puternic care permite in mica masura ca apa  si aerul sa intre in zona radacinilor active .  Daca radacinile nu au un mediu “prietenos” in care sa  se dezvolte, e foarte putin probabil ca  ceea ce se vede cu ochiul liber deasupra solului sa aiba o evolutie favorabila. Deci… Orice producator in cunostinta de cauza…  cred ca ar trebui sa fie  mai interesat in anul 1 de la plantare sa aiba asigurata sursa de apa pentru irigatii  iar  terenul sa fie  foarte bine pregatit pentru ca nucii in cauza( sau orice alta specie pomicola) sa aiba conditii optime de dezvoltare vegetativa.Acesta este lucrul cel mai important in anul 1, nu altceva.

Credeti ca e mai  interesat ca in primii 3 ani nucul/nucii in cauza sa produca cate 2-3 nuci/an  in defavoarea formarii unei tulpini si a unei coroane care vor susinte producerea a cel putin 2000 nuci/an incepand din anul 4-5? Poate doar la nivel demonstrativ, dar altfel NU!

 

 

 

Numai bine!

Iosif Kiss

0723951302

iosif.kiss@nucifere.com