Contact

Prima pagina - Nucifere.com Proiecte finalizate si in derulare
slide_01 slide_02 slide_03 slide_04 slide_05 slide_06

Despre venituri pasive din horticultura

Salutare,

 

Pentru că fiecare din noi avem o datorie față de țara asta și față de  cei dragi nouă, am hotărât ca în acest an să pun la dispoziția celor interesați o serie de  informații utile pe care ORICINE le poate utiliza în folos propriu, în scopul obținerii unui nivel material confortabil care poate asigura un trai decent. De ce fac asta? Pentru că și așa sunt destui  aceia care ajung în România cu un pumn de bani în buzunar  și care sunt tratați de vremelnicii noștri  ( și foarte interesații) conducători  ca investitori strategici iar românii sunt tratați ca niște  sclavi ce pot munci pe câteva sute de lei lunar. Așa am ajuns să ne vindem pământurile la prețuri de nimic iar străinii să ajungă mari proprietari de terenuri în România.

Dacă vă spun că un hectar de teren agricol nu ar merita să fie dat în arendă pentru mai puțin de 500 de euro pe lună veți spune  că aberez cu grație. Am să vă dau un exemplu concret despre cât se poate câștiga într-un interval de 10 ani de zile de pe un hectar de teren pe care NU îl dați în arendă nimănui:

Imaginați-vă că pe un hectar de teren agricol înființață o plantație de cireș cu o schemă de plantare  foarte densă. de 2500 de bucăți/hectar. Subliniez de la bun început, această plantație nu este pentru producția de fructe ci pentru producția de lemn. Cireșul este o specie cu o creștere  foarte viguroasă, pe rădăcini proprii putând ajunge relativ ușor la înălțimi de peste 15 m. Dacă în primi 4-ani ani de vegetație înlăturați toate creșterile laterale veți obține un trunchi drept  și suficient de înalt. La aceasta contribuie și densitatea  extrem de mare, care induce o concurență pentru lumină. Această concurență va determina și ea alungirea tulpinii după lumină. Cu un regim de apă și o fertilizare  corespunzătoare vor rezulta niște acumulări de masă lemnoasă semnificative în primii 10 ani ( minim 20 cm diametru), ceea ce corespunde unei acumulări de minim 0,3-04 mc/pom. La  2500 buc/hectar… rezultă un minim de 750 mc de lemn de cireș. Dacă se vinde bușteanul la un preț de 200 euro/mc rezultă un venit de 150 mii euro în zece ani. Dacă se face o prelucrare și se vând produse finite ( gen parchet, panouri de  frize etc) , prețul de valorificare sare de 1000 euro/mc. Acesta e doar un exemplu. Fiecare din voi se poate uita la Anexa 7 de la adresahttp://portal.apdrp.ro/informatii_generale_pndr… pentru a vedea care specii se potrivesc pentru cultură în zona dumneavoastră , fără să fie neaparat nevoie de un sistem de irigații ( cu coeficient de favorabilitate naturală peste 2,4) . Pe acelea vi le recomand să le cultivați.

 

Cine crede că  sunt suficient de importante, necesare și utile aceste  informații, pe care vi le pun la dispoziție prin intermediul acestui site, prin intermediul acestei serii de articole,  poate distribui  acest articol către toți cei care contează . Acesta va fi completat periodic cu înregistrări audio despre idei și lucruri pe care le consider utile pentru  fiecare din noi.  Dacă le aplicați sau nu, dacă le distribuiți către alți sau nu…e strict problema dv.

Dacă doriți mai multe informații despre cum puteți pune în practică aceste idei sau dacă   vreți să îmi împărtășiți  impresiile dv despre articolul acesta, despre utilitatea lui, puteți să îmi scrieți la adresa de email iosif.kiss@nucifere.com .

 

Să vă fie de folos!

04 ianuarie 2016

1. Click aici : Despre venituri pasive din horticultură

2. Click aici : Situația plantărilor și defrișărilor din România, pe județe și macroregiuni, 1990-2014 13 ianuarie 2016 14:24